Магданозът е изключително богат източник на различни витамини и минерали

Магданозът е изключително богат източник на различни витамини и минерали. Ето някои от основните витамини, които се срещат в магданоза:

Витамин К: Магданозът е особено богат на витамин К, който е важен за здравето на костите и играе ключова роля във коагулацията на кръвта.
Витамин А: Той е важен за здравето на очите, кожата и имунната система. Магданозът съдържа бета-каротен, който се преобразува във витамин А в тялото.
Витамин C: Магданозът съдържа значително количество витамин C, който е антиоксидант, подпомагащ имунната система и здравето на кожата.
Витамин B9 (Фолиева киселина): Този витамин е важен за здравето на черния дроб.
Витамини от група B: Магданозът съдържа различни витамини от група B, като витамини В1, В2, В3, В5 и В6, които играят важна роля в енергийния метаболизъм.

Тези витамини и минерали правят магданоза важна добавка към здравословната храна, като могат да бъдат консумирани свежи, добавяни към салати, ястия или приготвяни в супи и сосове.

Днес предлагаме интересна рецепта за Магданозени кюфтенца с картоф

Печени картофени магданозени кюфтета на фурна - снимка на рецептата

2 средни картофа
2 връзки магданоз
2 яйца
1 скилидка чесън
3 с.л. зехтин
2 с.л. настърган кашкавал
2 с.л. сирене
2 с.л. брашно
сол
черен пипер

Картофите се сваряват и намачкват.
Към тях се добавят ситно нарязаните магданоз и чесън, брашното, настърганите сирене и кашкавал и леко разбитите яйца. Картофената смес се подправя със сол и черен пипер и се оставя настрана за около 15 минути.

Голяма тава се покрива с хартия за печене и с помощта на лъжица се оформят плоски кюфтета. Пекат се до златист загар в загрята на 180 градуса фурна или в еър фрайър

Коментари (0)

Няма коментари до този момент
Product added to wishlist